Selasa, 16 November 2010

Rukun Islam

        Mengucap Dua Kalimat Syahada
“Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah dan Nabi Muhammd itu adalah pesuruhNya” Dengan Syahadat, kita mengabdikan diri dengan hati sanubari dan dengan pengakuan lidah bahawa Tuhan yang Maha Esa itu adalah Allah s.w.t. dan Nabi Muhammad itu adalah pesuruhNya.
  
  Solat Lima Waktu Sehari Semalam
Dengan sembahyang kita mengabdikan seluruh tubuh badan kita menyembah kepadaNya.  Mulai dari lidah membaca, tangan bergerak, mata , telinga dan fikiran terpusat dengan susunan rukun sembahyang yang diajar oleh Nabi s.a.w.

  Mengeluarkan Zakat
Dengan zakat, kita mengabdikan kepada Allah dengan menyerahkan sebahagian dari harta milik kita kepada mereka yang berhak menerimanya
.
  Berpuasa di Bulan Ramadhan
Dengan berpuasa, kita mengabdikan hawa nafsu dan segala keinginan kita kepada Allah dengan menahan nafsu makan dan minum serta menjauhkan larangaNya.  Ini secara langsung akan melahirkan rasa keinsafan sreta meningkatkan ketakwaan kepada Allah s.w.t.

Mengerjakan Haji di Baitullah
Dengan mengerjakan haji, kita menyembah Allah dengan harta kekayaan milik kita dan mengunjungi ke Baitullah kepada mereka yang mempunyai kemampuan sekurang-kurangnya sekali dalam hidup

Tiada ulasan:

Catat Ulasan